Mighty Odin

Avrupa ile Nasıl Ticaret Yapılır?

Avrupa ile ticaret yapmanın avantajlı olduğunu biliyoruz, ancak bu ticaretin nasıl yapılacağı konusunda bazı aydınlatmalar yapmakta fayda var. Bu yazıyı yine Maskülenite İş Merkezi Discord’undan gelen soru üzerine yazmıştım. İngiltere ile ticaret yapmak isteyen arkadaşımıza verdiğim cevaptır.

Arkadaşımız İngiltere ile ticaret yapmak istediğini ve ürün araştırmasını nasıl yapacağını sordu ve bunun üzerine konuştuk.

Ürün araştırması kapsamlı bir konu. Öncelikle niye İngiltere? Orada satış yapacağın bir yer veya tanıdık var mı? Amazon Avrupa sıkıntılıdır KDV konuları yüzünden sordum.

Bir ülkede her şeyde satış yaparsın. Genelde satış rakamlarını analiz etmek için kullanılan programlar vardır Helium10 gibi, özellikle Dropshipping’de çok kullanılıyor. Genelde piyasa araştırması bunlarla yapılır. Ama ürün ürettirip satmak biraz özel bir iş. Öncelikle oradaki piyasada ne gibi ürünler gider bunu bilmek lazım, oradaki insanların neye ihtiyacı vardır gibi bir düşünmek gerekir. Bununla da sınırlı kalmaz iyi bir pazarlama gerekir. Firmalara mı satış yapacaksın (B2B) yoksa doğrudan tüketiciye mi (B2C) burada önem taşır. Kör topal gidiyorsan piyasayı araştırman ve insanlarla konuşman gerekir. Ticaretteki altın kuralımı unutma.

Ticarette tutunmak istiyorsanız, öncelikle ya müşteriniz olmalı ya da malınız.

Elinde adam varsa satacak ürün bulmak kolaydır.

Elinde mal varsa satacak adam bulmak kolaydır.

İkisi de yoksa o işe girmeyin.

Bu cevabıma ithafen İngilitere’yi Sterlin yüzünden seçtiğini iletmişti arkadaşımız.

Sterlini kur farkından ötürü çok güçlü bir para olarak görüyorsan yanılıyorsun. Kur dediğin iki para birimi arasındaki çarpandan ibarettir.

Avrupa ile ticaret yapacaksan ticaret kanunlarını çok iyi bilmen gerekir. Nereden fatura kesilecek, mal nerede depolanacak? Mikro ihracat mı yapacaksın? Gümrük anlaşmaları neler gerektiriyor? Ticarette bunlar önemlidir.

Avrupa’da ticaret kolay değil, birinci elden söylüyorum. Hele ki Amazon daha zor. Ürünleri Amazon depolarında barındıracaksan her ülke için VAT yükümlülüğü altına girmen gerekir, ki bunun başvuruları €250’dan başlıyor, her ay da muhasebeci parası falan veriyorsun.

Burada ürettirip, malı burada tutup, buradan ihracat yapacaksan iş daha kolay. O zaman da illa İngiltere ile sınırlı kalmak zorunda değilsin. Madem elinde çoklu ürün olacak, numuneleri Avrupa’daki satıcılara ulaştırman daha mantıklı bir ticaret olur. B2B ticaret yaparsın, kar marjını düşürür ama yüklü para kaldırırsın. Ürünü beğenmedim bok püsür diye iade eden Allah’ın köylüleriyle de uğraşmazsın.

Bu noktada da B2B pazarlamanın nasıl yapılacağını konuştuk.

Birkaç ürün belirle, istediğin zaman ürettirebileceğin şeyler olsun. Belli bir sektöre hizmet eden ürün grupları iyidir. Sallıyorum arabalara takılan telefon tutacakları.

Bunlardan birkaç tane numune al. Fotoğraflarını çek, bir web sitesi aç. Kurumsal profesyonel bir şey olsun. Üretim alanını vs fotoğraflamaya çalış temiz görünecek sekilde. Bir markan olsun yalandan. Sonra bunu satabileceğin firmaları araştır. Kurumsal mail adresinle bu adamlara mail atmaya başla. Ürünün özelliklerini, çözdüğü problemleri ve niye çok tuttuğunu falan anlat. İlgilenirlerse kargo bedeli karşılığında numune gönderebileceğini söyle. Bu doğrudan kurumsal pazarlamadır.

Ayrıca bu ülkelerde dropshipping yapan adamlar vardır. Bunların Facebook gruplarına falan girebilirsen buralara da ürününü pazarlayabilirsin.

Toparlamak gerekirse Avrupa ile ticarette düşünülmesi ve halledilmesi gereken bir çok konu var. Hepsinin altından kalkmak mümkün, ama para kazanırken efektif olmayı asla unutmayın. Minimum efor ile maksimum kazanç sağlamak için kolay yollara yönelmeniz faydalı olacaktır.

Sorularınız varsa yorum atın, cevaplayalım ve üzerine konuşalım.